stránky (nejen) hasičů

VCÚ (11) - Lanšperk

11.09.2012 22:57

V sobotu 8. září se pod hradem Lanšpekem uskutečnil předposlední závod VCÚ 2012. Tato soutěž je jedinou v seriálu, kde i muži běhají na 2B, a tak probíhají obě kategorie zároveň a terče se nemusí přestavovat. Možná i proto se pořadatelé rozhodli nechat soutěž proběhnout dvoukolově i z jedné základny se zkrácením doby přípravy na 4 minuty. Tento zajímavý nápad byl trochu pokažen drobnými prodlevami a vloženou pausou mezi kola, čímž se soutěž protahovala. Na poklidném průběhu rozhodně nepřidal ani fakt, že některá družstva si svůj druhý pokus mohla odběhnout již v kole prvním, čímž soutěž lehce ztrácela na přehlednosti. Samotné útoky však měly i přes měkčí dráhu vysokou úroveň. O tom svědčí fakt, že první čas, který se nevešel pod 16 vteřin stačil až na 9. místo. Dolní Třešňovec trefil v prvním kole 16,07. Na osmém (resp. 7.) místě se s časem 15,56 umístil Brandýs. Náš první pokus nebyl příliš povedený a po velkém prostřiku jsme dosáhli času 16,29, ale druhým kolem jsme to vylepšili. Rychlejší voda a rychlejší sestřik zastavil časomíru také na hodnotě 15,56 (LP-14,94). Jen o setinku rychlejší čas trefil v druhém kole Bystřec "A" a obsadil 6. místo. Velice povedené a vyrovnané útoky předvedl Mostek. čas z prvního kola 15,62 ještě dokázal v druhém kole vylepšit na 15,45 a získal 5. místo. Na čtvrtém místě se umístil Letohrad časem 15,10 z prvního kola. V druhém kole předvedl nešetřený pokus, který však utla nenasazená proudnice na levém proudu. Již jistý vítěz VCÚ 2012  - Bystřec "B" předvedl v prvním kole zajišťovací pokus 15,61. V druhém ještě vylepšil na 15,07 a třetím místem tak rozšířil svou neuvěřitelnou sérii stupňů vítězů. Stříbrnou příčku pro sebe urvala Orlice. V prvním kole se nazadařilo - 19,31, ale v druhém pokusu kluci museli a trefili parádních 14,90. Tím se udrželi ve hře o bronzovou příčku, ale jejich soupeřem je právě vítěz lanšperksých závodů - družstvo Kunčic "C". Kluci přijeli pod hrad s tím, že chtějí pokořit rekord a to se jim také podařilo. I když se jejich pokus v prvním kole rozhodně nedal nazývat bezchybným, na časomíře zůstal svítit údaj 14,73! Tento čas znamenal nejen vítězství, ale také pokoření platného rekordu o 6 setin sekundy a pro kluky tak zisk veledůležitých 5 prémiových bodů, o které právě před Orlicí drží bronzovou příčku. Kluci si tak mohli druhý pokus opravdu užít a i tento útok se povedl, ale plyn na mašině se nepatrně vrátil a o chloupek pomalejší výstřiky dovolily trefit "pouze" 15,24.

U žen dosáhly na své první body ženy z Brandýsa, které časem 21,47 obsadily 8. místo. Na sedmé příčce se umístily časem 19,85 ženy Bystřec.Šesté místo získala Česká Rybná za čas 18,98. Velice podobné pokusy s drobnými problémy na sražení předvedl Letohrad, který čas 19,02 z prvního kola vylepšil na 18,82 a skončil pátý. Časem z prvního kola 18,72 se dostaly před Letohrad holky z Červené, které pro boj o druhé místo potřebovaly na Letohrad stáhnout co nejvíce bodů. V druhém kole již znaly svůj cíl a voda šla dopředu rychleji, ale sestřik z větší vzdálenosti zastavil časomíru na hodnotě 19,93 (PP-18,07) a holky se tak nezlepšily. Do Nekoře si tak vezou pětibodovou ztrátu. Třetí místo obsadilo posledním útokem dne domácí družstvo z Lanšperka za čas 18,35 a to ještě s velkým prostřikem na pravém proudu. Druhé místo obsadil Horní Třešňovec časem 18,31, který ke konci sezony konečně sbírá body. Vítězkami se staly suvérénky letošní sezony - holky z Orlice, které v prvním kole trefili krásných 17,39 a pokračují dál v rekordním bodovém zisku.

O vítězích je již delší dobu rozhodnuto, a Ti tak již mohou do Nekoře jet pouze oslavovat. O další příčky se však bude ještě tvrdě bojovat, protože družstva, která nemají co ztratit, budou muset riskovat. To je tou nejlepší pozvánkou na závěrečný závod VCÚ.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.