stránky (nejen) hasičů

VCÚ 2010 - Kunčice

16.08.2010 15:23

 

V sobotu 7.8. se na druhý pokus uskutečnil 18. ročník Kunčického poháru zařazený jak do Extraligy ČR v požárním útoku, tak do VCÚ. Ani tentokrát však pořadatelům moc počasí nepřálo. Ikdyž při samotné soutěži již nepršelo, nad ránem přišla "brutální" průtrž mračen, která přes veškerou snahu pořadatelů (plachtování dráhy, vysoušení dráhy molitany...) ovlivnila stav dráhy, který se pro později startující družstva stával mnohdy úhlavním soupeřem a prověřil schopnost závodníků popasovat se s náročnějším terénem.

Kdo však přišel do areálu Pod lípy jako nezaujatý divák, rozhodně se nenudil. Hned od začátku mužské kategorie začaly padat sedmnáctky a ukázaly vysokou kvalitu a vyrovnanost extraligy (druhý startující Bezděkov pod Třemšínem 17,65 nakonec 7. místo, třetí startující Petrovice "B" - průběžně vedoucí družstvo EX - 17,66...8. místo). Prvním startujícím družstvem z okresu byl průběžně druhý Letohrad, jehož pokus však byl zakončen smeknutím a prostřikem na pravém proudu a s časem 20,20 kluci určitě spokojeni nebyli. Naštěstí pro ně Bystřec "A" toto zaváhání nepotrestal, protože levý proud měl velký problém na základně. Strojník však zkušeně počkal a výsledný čas 20,40 znamenal jen dvoubodovou ztrátu ve VCÚ proti Letohradu a tím poklidné setrvání na průběžném prvním místě.Tím se otevřel prostor k vítězství pro domácí "B", které výkonem 18,18 stanovilo nejlepší čas okresu (zisk 20 bodů do tabulky) a jen prostřik na levém proudu (PP 17,37) zabránil klukům bodovat i do extraligy (16. místo). Dlaší družstvo, které bylo očekáváno na startu s velkým zájmem publika, byl loňský vítěz extraligy Plumlov. Nešetřený pokus však neustál levý proud a prostřik 18,86 (PP 16,80) znamenal v těžké extraligové konkurenci nulový bodový zisk. Hned dvě družstva poté šli chlapi z Radíkova a jejich vydařený pokus zakončený excelentními a vyrovnanými sestřiky (LP-17,01 PP-17,08) znamenal prvenství na Kunčickém poháru, zisk 20 bodů, upevnění průběžné druhé příčky a stažení náskoku vedoucích Petrovic "B". O další dvě družstva později běželi "mladší" borci z Petrovic ("A") a výsledný čas 17,32 bral třetí příčku. O další dvě místa později (20. na startu) útočil Žernovník a jejich čas 17,28 se vklínil na místo druhé.

Za zmínku ještě určitě stojí rychlý pokus 23. startujících Laviček, kde pravý proud dosáhl nejrychlejšího sestřiku dne 16,49, ale drobný prostřik na levém proudu znamenal čas 17,57 a 5. místo.

S vyššími startujícími čísly se stále více dostávaly na dráhu okresní družstva. Lanšperk dosáhl času 19,15. Získal tak 17 bodů a při neúspěchu Bystřece "B" i Orlice zdramatizoval boj o třetí příčku průběžného pořadí. Pořadí poháru v okrese bylo velkým úspěchem domácích, protože "A - výběr domácí elity :-)" dosáhlo času 19,23 (PP - 18,21) a obsadilo bronzovou okresní příčku a "mlaďáci" z "C" trefili 19,39 a brali "brambory."

Náš pokus skončil neshodou u kádě a pádem koše na zem, dokončených 23,94 bralo dva okresní bodíky.

Kategorie žen se běžela na již dosti rozblácené dráze a byla vidět spousta proklouznutí, škobrtanců a tím často velké rozdíly v časech obou proudů. Závodu se zúčastnilo deset družstev z okresu a pět ze seriálu extraligy. Ta si také rozdělila prvních pět příček. Soutěž odstartovaly Výčapy a jejich čas 17,99 bral druhou příčku. Druhá šla na start děvčata z Dolního Třešňovce a dosáhla času 20,05 a obsadila 5. příčku ve VCÚ. Prolínáním družstev mohli diváci i závodníci sledovat rozdíly v pojetí útoku, kdy extraligová "ženstva" běhají mnohem agresivněji, blíže mužskému stylu provedení útoku. Jako třetí běžely Chřášťany a jejich téměř bezchybný pokus zastavil časomíru na hodnotě 17,53, což byl nejrychlejší čas kategorie. Dalším družstvem byl Radíkov a jejich opravdu rychlý pokus (PP-16,99) poznamenalo podklouznutí při brzdění a následný prostřik levého proudu, čas 18,42 stačil na páté místo. Poté běžel Lanšperk a jejich poklidný pokus s časem 19,97 bral 4. příčku ve VCÚ. Jako 6. startovaly Výčapy "Q" a dosáhly času 18,38, což je zařadilo na třetí příčku.

Jako sedmé šly na start holky z Rotneka… Rychle rozběhnutý pokus, voda na mašině v deváté vteřině, strojnice zkontrolovala opozdivší se béčkařku a pozvolně poslala vodu dopředu. Troják téměř dotáhl a výstřiky hluboko pod sedmnáctou vteřinou, proudařky na zemi, ale levý proud po potížích s jednou z blátivých pastí trochu dále, ale ustál...a z dálky trefil výsledných 19,33 (PP - 18,34). Tento čas sice neporazil žádné extraligové družstvo, ale ze všech dosavadních výsledných časů do VCÚ byl nejrychlejší.... Další družstvo na startu byl Turov, výsledný čas 20,21 bral 6. místo ve VCÚ a 2 body. Jako další běžela děvčata z České Rybné a po menším prostřiku na pravém proudu dosáhla času 19,52 (LP 18,58), což je zařadilo na 2. místo ve VCÚ. Poté šlo na start průběžně vedoucí družstvo Letohradu, ale levý proud před terčem uklouzl a z dálky trefil až 21,58 (PP 18,88), což znamenalo nulový bodový zisk. Hezký pokus předvedla také domácí děvčata a za čas 20,27 (PP 19,28) získala zaslouženě jeden bodík za sedmé místo. Pokus děvčat z Letohradu-Orlice zmařilo pravé céčko na rozdělovač zapojené "přes zub". Jako předposlední šlo závodit průběžně vedoucí družstvo Extraligy žen z Nevcehlí, pokus byl poznamenán uklouznutím levého proudu na základně, ale po výborném doběhu ještě děvčata trefila 18,40...což jim přineslo 4. místo. Jako poslední útočila děvčata z Horního Třešńovce a jejich čas 19,87 bral třetí příčku ve VCÚ. Tak Rotnek mohl začít slavit historicky první úspěch na Kunčické proklínané dráze. Při neúspěchu Letohradu a Letohradu-Orlice se situace hodně zdramatizovala a poslední víkend v srpnu (dva závody VCÚ) slibuje napínavé boje.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.