stránky (nejen) hasičů

VCÚ 2010 - Mladkov

16.08.2010 15:21

Poslední červencovou sobotu se sjela družstva bojující o body do VCÚ na požární cvičiště v Mladkově. Závodům přálo počasí a tak se daly při dovoukolovém systému předpokládat velmi rychlé pokusy. Hned druhé startující družstvo Letohradu poslalo svým proudařům vodu s výstřiky těsně nad hranicí 16s a to bylo příliš rychlé na levý proud, který nestihl nasadit proudnici. Vydařený zajišťovací pokus předvedli muži z Letohradu - Orlice, kteří trefili 18,08 a tento pokus po "zaváhání" Bystřece A 18,20 po prvním kole vedl. První sedmnáctku dne trefili muži z Letohradu svým druhým pokusem, kdy i s drobnými problémy na levém proudu dali 17,50. Vedení zpět si chtěla vzít Qrlice a jejich rychlý a plynulý pokus zastavil časomíru na hodnotě 17,62, což sice na vedení nestačilo, ale pro kluky znamenalo obrovské zlepšení osobního rekordu. Hned po nich nastoupilo k druhému pokusu družstvo Bystřece A a i přes drobnou chybu na narážení rozzářili na časomíře díky perfektní trefě obou proudařů čas 17,15. Což znamenalo nejen vedení v závodu a následné vítězství, ale také zisk pěti prémiových bodů a zisk prémie 1000Kč vypsané pořadatelem za překonání rekordu dráhy. Čtvrté místo obsadili muži Dolní Přím za 17,84 z druhého kola a pátou příčku obsadil Turov za 18,18 z kola prvního. Naše oba pokusy byly poznamenány chybou při narážení a lepší druhý pokus zastavil časomíru na hodnotě 19,36, což znamenalo 11. místo. Mužské finále na konci soutěže vyhráli muži z Letohradu časem 15,14.

Ženskou soutěž zahájila domácí děvčata, ale pokus za 45,42 se jim opravdu nepovedl. V té době se však již na druhé základně připravovala děvčata z Červené a kdo jen trochu holky zná, neubránil se slovu NÁVRAT. Po zranění z tréninku se po měsíční pause vrátila na levý proud "Áďa." Tím se "Pája" přesunula zpět na svůj oblíbený koš a holky šly na start plné očekávání, ale také obav („bolavý“ první pokus v Mladkově). Vzadu to holkám opravdu klaplo (koš 4,5, čistě sraženo 7,7 a voda na stroji v rovných 9), strojnice jen kontrolovala průběh krásně plynulého pokusu a poslala výstřiky na hranici 17s. Po prostřiku na pravém proudu však dosáhly času 19,19, který sice po prvním kole vedl, ale proti LP 17,89 byl mírným zklamáním a do druhého kola stále nesl obavy. Druhý pokus byl vzadu opět bezchybný, strojnice nepatrně zrychlila, ale chybička na trojáku znamenala trochu kratší pravý proud a Markét žel trefila až 19,90, což nechalo v platnosti zajišťovací pokus. Bylo to o to smutnější, že „levá“ trefila opět "patnáctibodových" 17,81. A při pohledu na tabulku to mrzelo možná ještě víc po pokusu Letohradu, který po dvou chybách na levém proudu dal až 20,55 a sedmé místo. Na bednu se dostaly tři osmnáctivteřinové pokusy ze druhého kola. Horní Třešňovec - 18,98, Turov - 18,97, a vítězný Letohrad -Orlice - 18,81, který byl krásně kontrolován od stroje a završen vyrovnanými sestřiky. Páté skončily ženy z Dolního Třešňovce za 19,43 a šestá Česká Rybná za 19,97, která může litovat špatně fungujícího stroje.

I ženám bylo nabídnuto finále, a protože Turov nenastoupli, dostal tuto možnost Rotnek. Finálový pokus byl velice podobný pokusu z prvního kola, ale s rozdílnými sestřiky. Markét trefila 17,51 (nejrychlejší Rotnecký terč na závodech ) a Áďa 18,49, což znamenalo vylepšení osobního oficiálního Rotneckého rekordu. To, že Orlice nevyhrála náhodou, však dokázala posledním pokusem závodů, kdy opět vyrovnanými sestřiky trefila 18,30 a vyhrála tak finálový dort a láhev vína.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.