stránky (nejen) hasičů

VCÚ 2010 - Orlice

16.08.2010 15:17

Tak nám na třetí pokus konečně odstartovala liga. Obě předchozí soutěže musely být pro "nezpůsobilý terén" přesunuty. Kunčický pohár byl přesunut na 7.8. a soutěž v Horním Třešňovci na neděli 29.8. Zahajovací soutěž tak proběhla v sobotu 19.6. na Ostrově v Letohradu - Orlici. Orličtí nejsou v pořádání závodů žádnými nováčky, neboť zde pořádájí pravidelně okrskové kolo postupových soutěží, ale závody zařazené do seriálu VCÚ v požárním útoku se zde uskutečnili poprvé. Pořadatelé pro tuto soutěž připravili novou dráhu, která umožnila uspořádat dvoukolovou soutěž startovanou ze dvou základen. I zde se negativně projevilo deštivé počasí jarních měsíců, ale pořadatelé projevili velké odhodlání a po urovnání jemným štěrkem dráha umožnila krásné a regulérní soutěžení.

Běhalo se z vyasfaltovaného hřiště kolem základen z mírného kopečka po měkké dráze proti Brandýským terčům, což znamenalo rychlou vodu a veliké problémy se sestřikem pro většinu proudařů. To platilo v prvním kole mužské soutěže i pro tři nejrychlejší družstva. Letohrad trefil 19,30, Bystřec A 18,57 a nejrychlejšího času prvního kola dosáhli Kunčice B 18,17, ikdyž s výstřiky těsně na 16s by si i oni určitě představolali lepší čas. Druhé kolo začalo velkým zlepšením domácích borců, kteří po NP z kola prvního předvedli plynulý útok a zastavili časomíru na hodnotě 19,40, za což brali krásné čtvrté místo. Bystřec A a Kunčice B předvedli i v druhém kole opravdu rychlé pokusy s výstřiky pod 16,5s, ale velkými prostřiky (Bystřec A - 18,80 Kunčice B - 18,28) nedokázali svoje časy z prvního kola vylepšit. Zato proudaři Letohradu svou mušku zlepšili a trefili vítězných 18,09.

Dalším, žel ne-příliš sportovním, tématem prvních závodů byla hloupost některých družstev či neznalost pravidel. Diskuse se vedly nad držáky savic přidělanými na chladiči, či pojmem jednotná ústroj. Dolní Libchavy nestihli limit přípravy v prvním kole, Vysoké Mýto nevystoupilo ve stejnokrojích na závěrečném nástupu a připravilo se tak o body. Jak vysoká může být cena vlastní blbosti jsme ukázali my v prvním kole, kdy jsme dosáhli času 19,41, který by bral páté místo, ale po přeměření náhodně vybrané hadice jsme dostali NP a po zpackaném druhém pokusu jsme se museli spokojit s nulou na kontě získaných bodů. Páté místo tak obsadil Mostek za 19,44 ze druhého kola.

To soutěž žen začala velice nenápadným pokusem Letohradu, který však byl korunován výborným sestřikem obou proudařek a čas 18,71 stanovil hodně vysokou laťku pro všechny soupeřky. Tento čas v prvním kole nikdo nepřekonal. Nejblíže mu byla děvčata z České Rybné, která díky nevyrovnaným sestřikům zastavila časomíru až na čase 19,22. Dalším pokusem pod 20s byl zajišťovací pokus žen z Horního Třešňovce, které časem 19,90 držely po prvním kole 3. příčku. První pokus Rotneckých děvčat byl poznamenán "zaspáním" na béčkách a tím krátkému levému proudu, který sestříkl v čase 20,45. Druhé kolo začalo dalším nenápadným pokusem Letohradských holek, které však proudařky dalším povedeným sestřikem proměnily ve zlepšení na hodnotu 18,60. Tím donutily další družstva riskovat a opět rozhodovaly sestřiky (resp. prostřiky). Horní Třešňovec dal 23,34 a za čas z prvního kola bral 4. místo. Opravdu rychlé druhé pokusy předvedla Česká Rybná, ale výstřik hluboko pod 17s byl zcela nad síly pravé proudařky, a Červená, kde musely proudařky trefovat z hodně velké dálky a výsledný čas 19,00 bral "až" druhé místo. Na konec soutěže přišla dvě velká zlepšení, když holky z Mladkova si trefily osobák a za 20,40 braly 5. místo a Dolní Třešňovec dal 20,72 a obsadil poslední 7. bodované místo. 2 body za 6. místo pro sebe urval Turov za čas 20,97.

Další měření sil čeká družstva hned za týden v Čenovíře na nástřikové terče.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.