stránky (nejen) hasičů

VCÚ Horní Třešňovec 18.6.11

28.06.2011 08:06

 

Po měsíční pause pokračovala VCÚ v sobotu 18.6. svým druhým kolem v Horním Třešňovci. Na místní dráze se běhalo tradičně proti nástřikovým terčům, ale mužská kategorie zde byla poprvé prodloužena na 3B. Foukal mírný vítr do zad, který tak závodníkům nekomplikoval nástřik a mohly tak padat kvalitní časy. Hned první pokus domácích byl i po drobném zaváhání jednoho z proudařů na základně zakončen výborným nástřikem a čas 22,82 dával naději na dobré umístění. Jak kvalitní čas bude nutný na úspěch však ukázala následující družstva. Třetí startujcí Kunčice "C" daly 21,91 a ujaly se vedení. Tento výborný čas však nakonec stačil jen na třetí příčku. Čtvrté startující družstvo z Letohradu-Orlice dalo jen o pět setinek horší čas a za 21,96 si odvezly "brambory." My jsme šli na řadu pátí a slibně rozběhnutý pokus jsme završili příliš dlouhým nástřikem. Čas 22,76 stačil ve výborné konkurenci až na šestou příčku. Páté místo obsadil Dolní Třešňovec za 22,27, který ještě vyhrál na závěr proházené finále a odvezl si uzenou kýtu. Dva nejrychlejší pokusy přišly na závěr. Poklidný pokus Bystřeckého "béčka" proudaři vyšperkovali kvalitním nástřikem a čas 21,30 bral vítězství. Levý proudař navíc získal ocenění za nejrychlejší nástřik 21,04. Díky dvaceti získaným bodům se při neúčasti některých družstev (kolize termínů s VCHL) kluci ujali také průběžného vedení. Jako předposlední startovalo družstvo z Letohradu s "vypůjčeným" levým proudařem z Bystřece "A" a ten zkušeně pohlídal :-D druhé místo časem 21,52.

Ženskou kategorii zahájilo také domácí družstvo Horního Třešňovce a za čas 25,51 bralo čtvrtou příčku. Jako druhé šly na start holky z Rotneka. Hezky rozběhnutý pokus zmařila posunující se smyčka na levém proudovém céčku, která doslova nadhodila proudařku do vzduchu. "Salto vzad" s proudnicí v rukou bylo nejděsivějším momentem celých závodů a je dalším hrůzným momentem do Aďiny sbírky :-(. Ta proudnici udržela, a tak se to naštěstí obešlo bez zranění. Holky pokus dokončily, ale za čas 39,99 obsadily až deváté místo. Třetí příčku obsadilo družstvo Letohradu za 24,36, ale tento pokus byl nádhernou ukázkou umění levé proudařky, kdy po opětovném zapojení spoje "za běhu" ještě dokázala dotáhnout a trefit. Druhou příčku obsadil Turov za 24,23 (PP 22,16). Vítězství uzmula děvčata z Kunčic za 23,60 i díky "supernástřiku" pravého proudu z pěti metrů od čáry v čase 21,79. Funkčnost pravého terče v tu chvíli byla značně spekulativní a rozvířila bouřlivou debatu. Protest však nikdo nepodal, a tak se mohly holky z prvního místa radovat a díky získaným dvanácti bodům také z průběžného vedení. Dalším smutným okamžikem závodů byl pokus holek z Orlice. Holky navázaly na Mýto a předvedly další nádherný pokus, završený bravůrním nástřikem. Čas 22,18 by znamenal další prolomení rekordu a holky propokuly v euforii. O to větší bylo jejich zklamání, když rozhodčí musel zvednout červený praporek, pro vypnutí mašiny Orlickým strojníkem (zásah třetí osoby) ještě před uznáním pokusu za platný (zkontrolování savicového vedení). Ženská kategorie tak dostala zvláštní příchuť... Cenu pro nejrychlejší ženský nástřik získala pravá proudařka Dolního Třešňovce za 21,50.

Chutnou tečkou za závody byla štafeta 125 vypitých piv, kterou domácí uspořádali k oslavě výročí sboru. Účastnili se ji jak zástupci družstev, tak rozhodčí, místní osazenstvo i diváci. Čas štafety byl přes 22minut, ale mnoho lidí se u toho dobře pobavilo :-)

Liga teď nabírá na otáčkách a další klání bude hned za týden v Černovíře a poté tři závody v jednom týdnu...

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.