stránky (nejen) hasičů

VCÚ 2012(2) - Černovír

25.06.2012 15:34

V sobotu 23. června se v Černovíru uskutečnil již 21. ročník závodu O černého výra jako 2. kolo VCÚ 2012. Běhalo se za nádherného slunečného počasí, které opravdu zvalo k vodě, jen jako již tradičně v tomto údolíčku s mírným protivětrem, což z nástřikových závodů dělá soutěž s nepředvídatelnými výsledky. Soutěže se zúčastnilo 20 družstev mužů (včetně zpřátelného sboru z polského Starého Waliszówa) a 12 družstev žen. A nejedno družstvo bylo po svém příjezdu překvapeno úpravou místní dráhy a možná i trochu litovalo, že do své výbavy na soutěž nepřibalilo sekačku na trávu. Podmínky však byly až na měnící se vítr pro všechny stejné, a tak se v jedenáct hodin pustilo na dráhu domácí mužstvo. Zaváhání na levém proudu a nástřik z velké dálky však znamenal čas 47,47 a až 18. místo, za které Černovír obdržel "kýženou" trofej, za nejdelší platný pokus. Jako druzí šli na start muži z Letohradu. Pěkně rozběhnutý pokus však po těžkém boji s větrem na pravém proudu zastavil časomíru na hodnotě 24,75. Tento čas bral 9.místo. Jako další se rozběhli proti nástřikovým terčům muži z Orlice, ale také u nich poměrně dlouhý nástřik znamenal čas 24,28 a 8. příčku. Čtvrtí útočili muži z Mostku a po vydařeném předchozím závodě přidali další parádní pokus a za čas 22,39 brali bronz. Dalším družstvem, které podruhé za sebou výrazně bodovalo byl Turov, který za čas 23,12 obsadil 5. místo. Sedmé mužstvo na startu - Kunčice "C" předvedlo také parádní pokus (LP-20,59 - nejrychlejší nástřik dne), jen delší nástřik napravo 24,87 bral až místo 10. Jako osmý šel na start Bystřec "B" a hodně rychlou vodu proměnili proudaři ve výsledný čas 21,93, který dlouho vedl, ale nakonec bral stříbro. Další poklidný a vydařený útok předvedl Horní Třešňovec, který trefil 22,83 a čtvrtým místem si upevnil průběžné vedení. Naopak neuspěl jeden z favoritů - Bystřec "A." Dlouhý nástřik ve větru zastavil čas na hodnotě 26,49, což stačilo až na 13. místo. Vítězem mužské části soutěže se stal Dolní Třešňovec. Jejich pokus začal velkou chybou na koši, ale nástřik byl z kategorie neuvěřitelných a proudaři i s výstřikem na hranici 19s dokázali trefit 21,73 a první příčku. Náš pokus byl poznamenán chybkou na rozdělovači a následným dlouhým nástřikem. Čas 32,90 bral opět jeden bodík.

Ženskou kategorii odstartovala domácí děvčata, a přestože neběhají pravidelně, tak terfila pěkných 26,34 a obsadila 6. místo. Jako druhé šly na start holky z Orlice, které za čas 23,49 získaly stříbro a to i přes velké dohánění na levém proudu po chybičce na základně. Jako třetí šel na start Letohrad, který zastavil časomíru na hodnotě 22,24 a zaslouženě vyhrál. Čtvrté šly na startovní čáru holky z Rotneka a i přes několik drobných chyb trefily krásných 24,24 a obsadil 4. příčku. Dominanci Letohradských družstev ještě doplnily na třetím místě holky z Kunčic za 23,76. Pátý se umístil Dolní Třešňovec za 24,36, sedmá Nekoř za 27,00, osmý Horní Třešňovec za 27,20 a devátý Lanšperk za 27,65 po delším nástřiku z dálky pravého proudu (LP-23,03). Mimo body se umístila Česká Rybná, která po zakopnutí na levém proudu a následném nástřiku z velké dálky dosáhla času 40,70.

Soutěž se tradičné zakončuje finále půlených družstev mužů a žen, které vyhrálo družstvo žen z Horního Třešňovce a mužů z Mostku. Za zmínku žel ještě stojí nešetrná hudební produkce během pokusů, která některá družstva více rozhodila než povzbudila.

Další pokračování VCÚ bude v neděli 1. července od 10.00 na závodišti v Bystřeci, tentokráte na sklopné terče a podle pravidel VČHL, které je tato soutěž také součástí!

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.