stránky (nejen) hasičů

VCÚ (6) - Mladkov

22.07.2012 15:30

V sobotu 21.7. se uskutečnil desátý ročník Mladkovského poháru jako šestá soutěž VCÚ 2012. Běhalo se opět ze dvou základen na dva pokusy. Bylo pod mrakem, ale nepršelo a dráha nebyla rozměklá, a tak byla soutěž přehlídkou skvělých útoků a opravdovou podívanou pro diváky. Hned prvním pokusem si dal Letohrad pěkný "zajišťovák" 17,65. Průběžně vedoucí Bystřec B svůj první pokus "prostříkl vpravo" na 18,84. Čas Orlice 17,83 byl také dobrým uklidňovacím pokusem, ale hned v dalším útoku byl jako "zajišťovací" použit těžší kalibr. Kunčické "céčko" s výpomocí Honzy Kacálka na pravém proudu trefilo výborných 17,13 a předvedlo tak nejrychlejší pokus letošní sezony. Další pokus pod 18 vteřin předvedl Horní Třešňovec a vylepšil si osobní rekord na 17,62. Posledním útokem prvního kola pod 18 vteřin byl pokus Rotneka. Žel byl poznamenán "urváním" vody a delším sestřikem na levém proudu, ale i tak byl čas 17,83 slušnou "pojistkou."
Druhé kolo zahajoval opět Letohrad, ale časem 17,76 už svůj výkon nevylepšil a skončil šestý. To výrazné zlepšení předvedlo Bystřecké "béčko" a za čas z druhého kola 17,34 obsadilo 3. místo. Třetí družstvo na startu přišláplo plyn ještě více. Orlice trefila parádních 17,09 a ujala se vedení. Kluci si ale ani nestihli sbalit hadice a Kunčické "céčko" jim předvedlo, jak se "vrací úder." Rychlá voda, natažené vedení, krásný sestřik a na časomíře zůstalo svítit 16,99. Co dodat? Snad jen: Vítejte ve VCÚ 2012, kde jsou již rekordy obou kategorií pod 17 vteřinami :-). V soutěži však padaly dál skvělé časy. Mostek předvedl 17,87 a obsadil 8. místo. Bystřec "A" trefil i přes problémy vzadu 17,96 a skončil devátý. Dolní Třešňovec obsadil o setinku 5. místo za 17,64. Náš pokus v druhém kole byl rozběhnut na výbornou, ale levý proudař neměl svůj den a nenasazená proudnice pokus před šestnáctou vteřinou utla. Rotnek tak za čas z prvního kola obsadil sedmou příčku.

Kategorii žen odstartovala Česká Rybná výrazným vylepšením osobního rekordu a časem 17,34 si hodně výrazně řekla o stupně vítězů. Druhý šel na start Lanšperk a trefil 18,36. Třetí vyběhly holky z Letohradu a trefily 18,44. Jak se za vítězství sbírá sedmnáct bodů předvedla děvčata z Orlice. Krásným pokusem trefila 16,92 a po týdnu opět vylepšila hranici platného rekordu. Pátý startoval Horní Třešňovec a svůj pokus završil časem 18,54. Šestá běžela děvčata z Kunčic.Velmi rychlý pokus však byl zakončen prostřikem na pravém proudu (LP-16,76) a zastavil časomíru na hodnotě 18,56. Sedmé šly na start holky z Rotneka. Parádně rozběhnutý pokus zmařil uzlík na trojákové hadici, který při průchodu vody stáhl troják i "s obsluhou" k zemi :-( Monče se naštěstí nic nestalo, ale nutné ubrání plynu a zkrácení útočného vedení stačilo pouze na čas 18,69.

I v druhém kole předvedla Česká Rybná kvalitní pokus a za čas 17,58 by i bez svého "zajišťováku" brala druhé místo. Další útočil Lanšperk, ale časem 19,16 se již nezlepšil a za první kolo bral 4. místo. Nezlepšil se ani Letohrad - 18,54 a za čas z prvního kola bral 5. místo. K druhému pokusu nastoupila Orlice a mohla jít pokus "v klidu a na krev." Béčkařka se však trošku opozdila a strojnice musela nepatrně ubrat... ale i přes to dosáhly holky krásného času 17,17, který by jim na vítězství také stačil. Dále se nezlepšil ani Horní Třešňovec s nebezpečně vypadajícím pádem levé proudařky při zákleku. Ani Kunčice, které opět s prostřikem na pravém terči dosáhly času 19,45 a za první kolo skončili na sedmém místě. Zlepšení předvedl Rotnek. Pokus sice měl své "mušky" a nevypadal tak povedeně jako první, ale hrubá chyba se nekonala a i přes sestřik levého proudu z větší dálky mohly holky slavit svou první sedmnáctku a za čas 17,93 obsadily bronzovou příčku.

Také parádní podívanou bylo určitě i finále prvních dvou družstev a desátého družstva podle jubilejního ročníku poháru. V mužské kategorii zvítězila Orlice časem 14,89 před Kunčicemi - 15,24. Ženské finále vyhrála ještě lepším časem než v kole základním Orlice, za 16,70.

Dnešní soutěž určitě splnila přání i nejnáročnějších diváků a vylepšila rekordní hodnoty obou kategorií. To je tou nejlepší pozvánkou na příští závody do České Třebové.


 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.