stránky (nejen) hasičů

VCÚ (9) - Brandýs

11.09.2012 22:54

V sobotu 25.8. se na fotbalovém hřišti v Brandýse nad Orlicí uskutečnil další ročník soutěže O Brandýské poháry. Běhalo se zároveň na dvou drahách, muži vlevo (základní kolo 3B) a ženy vpravo. Fotbalový trávník byl sice trochu rozdupaný a slušel by mu sestřih ještě více nakrátko, ale pořadatelům přálo počasí, a tak se běhalo výborně po celou dobu soutěže. A v Brandýse se muselo dobíhat, protože místní připravili soutěžním družstvům opravdu poctivé terče, u kterých se musel proud na díře podržet a z větší vzdálenosti se válcům dolů moc nechtělo. Nejedno družstvo "zabilo" na terčích svůj nadějně rozběhnutý pokus. Skvrnou na soutěži byla nepřesvědčivě fungující pistole v první části soutěže obohacená navíc o nezkušenost startéra, která vedla k několika protestům a nekonečným diskusím, které se táhly celou soutěží a mnohým dokázaly otrávit celý den. Ale teď již k útokům... Kvalitním útokem se prezentovalo průběžně druhé družstvo VCÚ Bystřec "A" který i s prostřikem dosáhl času 18,76 a obsadil 7. místo. Výborný útok předvedl také Turov, který dosáhl času 18,56 a skončil šestý. Na pátém místě se časem 18,52 umístil Letohrad. Čtvrtou příčku obsadili muži z Kunčic "C", kteří dosáhli času 18,49 a zapojili se tak do bojů o stupně vítězů. Další poklidný útok předvedli muži Bystřec "B", kteří trefili 18,31 a dalším třetím místem poklidně kráčí k zisku ligového prvenství. Druhou příčku obsadili opět Kunčice, ale s označením "B", které svým útokem zastavily časomíru na hodnotě 18,11. Když už se pořadí zdálo být dané, šel na start Rotnek. Náš plynulý útok neobsahoval žádnou výraznější chybu a jako jediný se vlezl pod 18 vteřin. Po oznámení času komentátorem 17,96 tomu na dráze nemohl uvěřit nikdo, ale protože žádné z dalších družstev již tento čas nepřekonalo, Rotnek mohl po více než 4 letech slavit vítězství na ligových závodech a vůbec premiérové na sklopné terče. Přestože se s každou další diskusí a hádkou nad regulérností soutěže radost z družstva vytrácela, na našem nejpovedenějším pokusu letošní sezony to již nic změnit nemohlo.

Kategorie žen měla opravdu nečekaný průběh. Na spojích se nezadařilo Kunčicím i Dolnímu Třešňovci. Družsta, která dotáhla vodu až k čáře, měla problém se setřikem. Česká Rybná zastavila časomíru na hodnotě 20,31 a obsadila 5. místo. Krásně rozběhnutý pokus Rotneckých holek byl také zakončen delším sestřikem na pravé straně (LP-18,97) a čas 19,87 znamenal 4. příčku. Letošní suverénky - holky z Orlice prostříkly na levé straně a za čas 19,61 braly bronz. Také po delším sestřiku byly jen o setinku rychlejší holky z Letohradu, které tak skončily druhé. Nečekaným, ale zaslouženým vítězem soutěže se staly holky z Horního Třešňovce, které sestříkly nejlépe a dosáhly času 19,04.

V Brandýse je hlavní částí soutěže však vyřazovací část o putovní pohár a uzenou kýtu. Mužská vyřazovací část byla již od začátku plná tvrdých bojů. Náš pokus byl žel zakončen prostřikem na levém terči, a tak jsme vypadli již v prvním kole. Do semifinále se probojovaly Kunčice B, Kunčice C, Mostek Bystřec B. Kunčické "béčko" porazilo po prostřiku na pravém proudu Bystřec "B" a Kunčice "C" Mostek. Finále se tak stalo čistě žluto-zelenou záležitostí a opravdu se bylo na co dívat. Hodně vyrovnané útoky rozhodl přesnější sestřik "béčka", a tak si pohár domů na rok odvážejí zkušenější zástupci kunčického sboru.

Ženský „vyřazovák“ byl bitvou přesnějších sestřiků. Holky z Rotneka do něj nastupovaly jako dvojnásobné vítězky a tudíž s vědomím, že pokud by vyhrály, "putovní" váza by jim již zůstala. Ale jak sami řekly, chtěly hlavně maso :-) Ve čtvrtfinále narazily na Českou Rybnou. Proudařky na obou drahách se předháněly v delším sestřiku, a tak i nejnevydařenější rotnecký pokus dne stačil na postup. V semifinále narazily holky na Horní Třešňovec. Rychlejší voda a rychlejší sestřik poslal holky do finále proti královnám letošních sestřikových soutěží - Orlici. I toto finále bylo ozdobou vyřazovacího pavouka a oba útoky byly velice vyrovnané a opět se rozhodovaly na válcích. Pája i dotřetice uprosila štěstěnu a holkám se dotřetice rozsvítilo světlo na jejich straně, a mohly tak dotřetice oslavovat vítězství ve vyřazovací části. Poprvé v historii tak budou muset pořadatelé z Brandýsa "investovat" do nového poháru.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.