stránky (nejen) hasičů

VCÚ - Černovír

10.07.2009 08:21

 

V sobotu 27.6. proběhl další závod v požárním útoku zařezený do VCÚ 2009. Opět po roce jsme se vydali na závodní dráhu v Černovíře, abychom změřili síly s ostatními družstvy na nástřikové terče. Ti odvážnější vyrazili na kolách nebo na bruslích. Díky cyklostezce za námi dojeli i naši věrní fanouškové :-), kteří tak s námi sdíleli pocity ze závodů. Soutež O Černého výra byla jako již tradičně mezinárodní s účastí družsta Amberk z Německa a hasičů z Polského Starého Walishóva, kteří se však soutěže pro povinnosti u povodní nemohli zůčastnit v dostatečném počtu pro provedení útoku, a tak pouze fandili pokusům ostatních družstev.

Při závodě panovaly až nečekaně slušné povětrnostní podmínky a časy tomu odpovídaly. Až do devátého místa byly časy pokusů pod hranicí 24s, což při loňské soutěži dokázal pouze čas vítezný. První čas, který pokořil dokonce hranici 23s, vytvořili svým útokem muži Kunčice "B", kteří zastavili časomíru na hodnotě 22,48, za který získali 2. místo. Tento pokus mohl být ještě kvalitnějším, ale mašina určitě neběžela zcela podle přání strojníka :-( Další vynikající výkon předvedlo družstvo Letohradu-Orlice, které dosáhlo času 22,50 a výrazně si vylepšilo svůj osobní rekord. Tetno výsledek pro ně znamenal další umístění na bedně, tentokráte na bronzové příčce. O vyrovnanosti soutěže svědčí i vítězný pokus mužů z Bošína, kteří naplnili terče v čase 22,44 a dokázali, že na nástřiky opravdu umí. My jsme šli na start jedenáctí obhajovat loňské vítezství na této dráze a náš pokus, který atakoval hranici našeho osobního rekordu a tím i první místo, ukončila v čase 20,32 prasklá hadice na levém proudu. Pocit po ohlédnutí za sebe od čáry nástřiku je nepopsatelný :-(((

Po zkrácení dráhy začala běhat děvčata a hned první pokus byl opravdu kvalitní. Družstvo Letohradu, s vypůjčenou pravou proudařkou z Horního Třešňovce, stanovilo vysokou laťku na hodnotě 25,13. Průběžné vedení jim však nevydrželo dlouho. Jako druhá šla na start Rotnecká děvčata, a i když běžela v "mírně" improvisované sestavě s "košo-proudařkou" Pájou na pravém proudu, "universálkou" Míšou na koši a Kájou na mašině, vylepšila si krásným a neuvěřitelně vyrovnaným nástřikem svůj osobní rekord na hodnotu 23,79. Tento čas již nikdo nepřekonal a holky se tak mohly radovat z letošního prvního a zcela zaslouženého vítězství. Obrovský důvod k radosti měla určitě i děvčata z Lanšperka, která si také vylepšila osobní maximum a časem 25,13 dosáhla děleného druhého místa. Na čtvrtém místě se umístily ženy z Horního Třešňovce, páté po prostřiku na pravém proudu skončily holky z Dolního Třešňovce, které si tak prohodily s Rotnekem průběžné první a druhé místo.

Pro zaplnění času před slavnostním nástupem a pro pobavení diváků i závodníků se běhalo mix-finále mužů a žen. Právo účasti mělo prvních pět družstev mužů a první tři družstva žen. Tři posty v každém družstvu musely být obsazeny opačným pohlavím. Doplnění členů družstev mohlo být libovolné. Mužskou část finále vyhrálo opět vynikajícím nástřikem družstvo Bošína, které se doplnilo na koši, narážení a béčkách o holky z České Rybné. Jejich čas by překonal i jejich vlastní vítezný čas za závodů v Hroním Třešńovci :-) Do ženského finále se družstvo Červené, "vyzbrojilo" muži z vlastního sboru. Ťapkin neustoupil ze svého postu levého proudu a "přesunul" Áďu na pravý proud. Vašek si dal troják z rohu základny a Milan si vyzkoušel béčka. "Zadek" družstva se proti základnímu kolu nezměnil. Po cinknutí košíku o zem něměl pokus moc šancí, ale soupeřky také chybovaly a kvalitní a ještě vyrovnanjší nástřik než v základním kole znamenal čas 26,72, který stačil na vítězství v ženském finále. Holky si tak mohly převzít tekutou odměnu na oslavu deseti bodů :-)

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.