stránky (nejen) hasičů

VCÚ - Vysoké Mýto

05.05.2009 10:19

 

V neděli 3. května odstartoval na hasičském závodišti ve Vysokém Mýtě seriál závodů v požárním útoku zařazených do Velké Ceny ÚsteckOrlicka (VCÚ). Za nádherného, slunečného počasí se běhalo ze dvou základen proti sklopným terčům na dva pokusy, kdy se počítal ten lepší.

Nejdříve byly terče postaveny do vzdálenosti 95 m pro muže, a kdo si myslel, že se zimní pausa projeví negativně na úrovni časů, byl vyveden z omylu již po 10 minutách, kdy se na start postavilo družstvo Kunčic B. Jejich pokus atakující hranici rekordu (PP 17,12) zastavil časomíru na hodnotě 17,73. Tento čas vedl pouze do startu Kunčického "áčka", které mělo vypůjčeného levého proudaře z "béčka" na pravý proud. Jejich výborný pokus stanovil vedoucí čas po prvním kole na 17,64, (LP - Vašek Mikyska - 17,07 nejrychlejší mužský sestřik dne). "Mlaďáci" z Kunčic se však nevzdali a druhým pokusem "áčku vrátili úder", když sestříkli terče v čase 17,36 a překonali dosavadní rekord VCÚ, čímž si připsali bonusových pět bodů. "Áčko" odpovědět nedokázalo a vše spělo k tomu, že si loňské pořadí z Mýta prohodí, ale pak se ke svému druhému pokusu připravili lonští vítězové celého seriálu Bystřec A a neuvěřitelným pokusem zvítězili o 2 setiny sekundy a stanovili nový platný rekord VCÚ na hodnotu 17,34. Čtvrté místo obsadilo domácí mužstvo časem 18,10 a páté muži z Turova výkonem 18,16.

Vítězové si pak užili i finále "o nejrychlejší mužský zadek" a zvítězili v čase 8,64.

Náš lepší čas z druhého pokusu 20,39 stačil pouze na smolné 16. místo. Bez tréninku to prostě nejde:-(.

Po nezbytné přestavbě dráhy začala i ženská část VCÚ. Na prvních pokusech byla znát notná dávka nervozity. První velmi rychlý pokus Horního Třešňovce pokazil prostřik na pravém proudu, české Rybné zase vypojené béčko u mašiny. První pokus našich holek odsoudila k neúspěchu chyba na spojích, ale výbornou kontrolou na stroji z toho ještě byl slušný čas 21,31, zajišťující nenulový bodový zisk. Po prvním kole vedl Dolní Třešňovec časem 19,72, ale stejně jako v mužské kategorii druhé kolo vše řádně proházelo. Nejprve loňské vítězky VCÚ z České Rybné dosáhly času 19,19, když jim v lepším výkonu zabránil přisátý vzduch. Tento čas jim nakonec zajistil třetí místo. Ještě lepšího času dosáhl druhým pokusem Horní Třešňovec, který sestříkl v čase 18,65. Jako předposlední se na start postavila Rotnecká děvčata a krásným pokusem 18,85 si vylepšila svůj "oficiální" osobní rekord, čímž si zajistila druhé místo. Rychlost tohoto pokusu dokazuje obhajoba nejrychlejšího ženského sestřiku dne (PP - "Maky" - 18,22). Posledním družstvem, které mohlo holkám sebrat stříbrný stupínek byl Letohrad, ale po nezdaru na koši se musel spokojit s pátým místem za čas 20,04 z prvního kola.

I děvčata měla finále o "nejrychlejší zadek" a pokus Rotnecké "trojčky" (koš 4,89, sražení 7,88, voda - 9,55) ve výsedném čase 10,69 nenašel konkurenci a holky tak rozšířily svoji sbírku medailí na 4 zlaté a 7 stříbrných :-) Na to, že ještě 24 hodin před závodem byla mašina 160 km daleko, se holkám závody povedly:-)

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.